joi, 14 aprilie 2011

Scriitori braileni in oglinda timpului

Activitatea: Proiect de parteneriat educaţional - "Scriitori Brăileni În Oglinda Timpului"
Tematica: "Fragmente dintr-un carnet găsit" de Mihail Sebastian
Locaţia : Liceul Teoretic "Mihail Sebastian", ora 14, 13.04.2011
Coordonator: profesor Voinea Raluca

Acest parteneriat are în vedere dezvoltarea orizontului de lectură al elevilor, înţelegerea raportului dintre realitate şi ficţiune, a legăturii literaturii cu viaţa, stimulând curiozitatea acestora prin popasuri în peisajul literar cultural brăilean.

Liceele implicate în acest acord de parteneriat sunt: Liceul Teoretic "Mihail Sebastian", Liceul Teoretic "Panait Cerna", Liceul "D.P.Perpessicius", Liceul Teoretic "Panait Istrati".

Întregul demers instructiv educativ vizează transformarea elevilor în actori principali, atingerea unor obiective de natură, informală, socio-comportamentală.
Conducerea Liceului Teoretic "Mihail Sebastian", în persoana Doamnei Director Rusu Gheorghiţa, respectiv Doamna Director adjunct Marin Liliana, a susţinut încă de la început ideea unui astfel de Parteneriat educaţional, sprijinind ca de fiecare dată desfăşurarea în bune condiţii a tuturor activităţilor instructiv educative. Deschiderea către o comunicare transparentă, dorinţa de a susţine şi de a promova valorile au costituit un element esenţial în desfăşurarea fiecărui proiect.

Prin intermediul unei astfel de activităţi vor fi urmărite aspectele: cultivarea plăcerii de a citi, a gustului estetic în domeniul literaturii, stimularea gândirii autonome, reflexive şi critice prin lectură, cultivarea sensibilităţii prin receptarea operei literare, formarea unor reprezentări culturale privind evoluţia şi valorile literaturii române brăilene.

Activitatea de astăzi are ca tematică opera lui Mihail Sebastian, mai precis spus – pagina de jurnal.
Fiecare echipă formată din şase elevi ai liceelor implicate va prezenta un material deja stabilit urmărind aspectele: viaţa şi opera lui Mihail Sebastian, fişier critic, întocmirea unei pagini de jurnal, respectiv un eseu cu titlul "Funcţia visului în opera lui Mihail Sebastian".

La final elevilor li se va da un test. Se va juriza şi se vor acorda diplome şi premii în cărţi.
În timpul corectării testului, invitaţii vor asista la un moment artistic pregătit de către elevii: Ciutacu Ionuţ – orgă, Aliman Raluca - voce şi la o expoziţie realizată de către Doamna bibliotecar Necula Angelica ce a avut şi sprijinul Bibliotecii Judeţene "Panai Istrati".


Filmul activitatii

LUMEA LA UN CLICK DISTANŢĂ

Miercuri 06 aprilie 2011, ora1300 la Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati”, s-a desfăşurat activitatea cu tema ,,Lumea la un click distanţăorganizată de Biblioteca Lic. Teor.,,Mihail Sebastian” din Brăila. Activitatea s-a desfăşurat conform programului din Proiectul de Parterneriat Educaţional, numit LECTURIADA.

Activitatea a fost susţinută şi sprijinită cu acelaşi interes de conducerea liceului în persoana       D-nei Director Prof. Gheorghiţa Rusu, respectiv a D-nei Director adj. prof. Liliana Marin. Conducerea liceului s-a dovedit încă o dată promptă şi deschisă către o comunicare transparentă, susţinând metodele de satisfacerea intereselor de studiu, lectură, informare, documentare, educare şi recreere ale elevilor într-o bibliotecă publică.

Având deviza Citim de plăcere şi în locul în care ne place” ne-am atins scopul de a demonstra că, un alt loc pentru lectură – de ce nu publică – este biblioteca judeţeană. Elevii au fost iniţiaţi cu serviciile bibliotecii. Au învăţat să folosească surselor de tip tradiţional cât şi în formarea de abilităţi de accesare a celor electronice, de receptare şi transmitere de documente pe cale electronică, de navigare şi accesare a site-urilor de pe web, de realizare a unei documentări cât mai apropiate de nevoile sale de informare S-a pus accent pe factorii tehnologici care fac diferenţa dintre biblioteci (judeţeană/liceu). Explozia informaţională a schimbat modul clasic de plublicare, acces, diseminare şi folosirea informaţiei ştiinţifice. Datorită internetului care este un domeniu public de comunicare şi transmitere de informaţii, publicaţiile au migrat de la conţinutul tradiţional spre cel digital. S-a  descoperit, printr-un click, lumea virtuală a cărţilor, a muzeelor, a teatrelor.

Această activitate se doreşte a demonstra că biblioteca este o instituţie ce concurează pentru un loc pe piaţa informaţională. Pentru a învinge, ea trebuie să fie bazată pe o cultură de tip managerial care să aibă în centru - utilizatorul bibliotecii - scopul final al tuturor activităţilor care se petrec în interiorul unei biblioteci. De aceea, e important ca biblioteca să aibă la dispoziţie forme de măsurare care să reflecte percepţia utilizatorului cu privire la serviciile care-i sunt oferite.
Mulţumim colaboratorilor pentru sprijinirea şi susţinerea acestui proiect partenerial educaţuonal LECTURIADA - promovând lectura publică în rândul elevilor. Amintim aici Club Understage din Brăila, în persoana D-lui patron Ionuţ Sănduleac şi D-rei adm.Cătălina Neagu,Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati” în persoana D-lui Director Adrian Dragoş Neagu şi D-lui Sef. Adm. Claudiu Brăileanu.