luni, 24 octombrie 2011

Vizită la Muzeul Brăilei, proiectul LECTURIADA

Cu deosebit interes Proiectul LECTURIADA a răspuns invitatie muzeului de a participa la evenimentul Conferinţele Analelor Brăilei organizat de Muzeului Brăilei si Centrul de Studii Turce „Dimitrie Cantemir” a cărui moderator a fost directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea, atât la seria ,,istorie” cît si la seria ,,literatură”.
La seria istorie tema conferinţei a fost „Dimitrie Cantemir – 338 de ani de la naştere” de către prof. univ. dr. Mihai Maxim. Despre Dimitrie Cantemir au fost prezentate materiale şi interpretări noi, cum ar fi viata si cariera sa polititcă, dar si despre studiul aprofundat muzicii otomane laice si religioase. Prin lucrarea Cartea muzicii ,,Kitab-i-musiki” dedicată muzicii se face cunoscut un număr de 20 de creatii proprii, concepută într-un stil savant. Prin această lucrare Dimitrie Cantemir a intrat în istoria muzicală a Turciei ca fondator al muzicii laice si celei religioase. 
Pentru seria „Literatură” au fost dezbătute două teme: „Eminescu în limba turcă”, susţinută de Ali Narcin şi „Panait Istrati despre Eminescu”, susţinută de conf. univ. dr. Zamfir Bălan, director adjunct al Muzeului Brăilei.
Scriitorul şi traducătorul Ali Narcin, de origine turcă, autorul recent apărutului volum „Poetul legendar al versului românesc –Mihai Eminescu”, cu traducerea direct din română a 61 de poezii eminesciene.
Prof. univ. dr. Zamfir Bălan, „cel mai bun istratolog din România”, după opinia lui Mircea Iorgulescu care a făcut cunoscută opera lui Panait Istrati în Turcia, devenind cel mai tradus scriitor român.
Elevii Liceului Teoretic ,,Mihail Sebastian” din Brăila care au participat sunt:
XI D  Dache Ionut
          Martin Marius
          Eremia Andrei
XII D Obradovici Mihaela
          Drutu Steluta
          Enache Petronela
          Condruz Stefan
          Mizdrea Ionut
XII E Dragomir Ramona
         Dumitru Lenuta
         Tăbărăsianu Gabriel
         Bolboceanu Florin
         Ciurea Ionut
         Murărasu Claudia
         Latu Noni
         Prastinov Anatoli
Multumim conducerii liceului care a făcut posibilă această vizită la Muzeul Brăilei, conform Proiectului de Parteneriat Educational încheiat si cu această institutie.
Elevii sunt mândrii că au obtinut un autograf pe o cartea de vizită a poetului Ali Narcin.
Multumim d-nei Cosarcă Diana, de la Serviciul Relatii Publice - Muzeul Brăilei pentru sprijinul acordat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu