miercuri, 23 ianuarie 2013

Lumea la un click distanță

Biblioteca școlară oferă cititorilor multiple posibilități de informare, comunicare și cunoaștere. Ea își atrage utilizatorii prin dimensiunea și varietatea fondului de carte, atmosfera elevantă în bibliotecă, acțiuni culturale. Pe lângă toate acestea mai are și un rol educativ în vederea istruirii școlare, de informare în masă, de învățare și de cultură. 

Lamentările de genul ,,elevii noştrii nu mai citesc’’, ,,unde ne sunt cititorii ?’’ sau ,,lectura nu mai ocupă astăzi un loc major în preocupările elevilor”, ascund multe adevăruri. Am descoperit cartea lui Daniel Pennac, Comme un roman care spune că ,,adolescenţii au doar senzaţia că nu le place să citească” . De aceea scopul este să găsească drumul adevărat, eficient spre lectură pentru că doar în cărţi găseşti răspunsul multor trăiri lăuntrice, dileme, situaţii-limită. 

Biblioteca se află într-o continuă transformare, încercând să se adapteze la nevoile informaționale ale școlii. Pentru a extinde literatura de informare avem nevoie de o îmbunătățire continuă a colecției de bibliotecă. Să se înțeleagă că liberatatea interculturală și accesul la informare sunt indispensabile într-o democrație. 

Prin această activitate am ales să arat elevilor clasei aIX_a D alte metode de satisfacere a nevoilor de studiu, de lectură, de informare, documentare, educare și recreere. Și anume de inițierea elevilor în utilizarea materialelor digitizate, de punerea în valoare a abilităților de cititori. 


Împreună cu prof. de informatică doamna Mihaela Slavu, am prezentat o altfel de biblbiotecă, biblioteca virtuală. Amatorii de artă, literatură, știință, istorie, arhitectură, muzică sau cinema vor putea accesa rapid și gratuit cele mai mari colecții și capodopere din Europa. Portalul www.europeana.eu permite celor interesați să caute și să navigheze simultan prin colecțiile digitizate ale bibliotecilor, arhivelor și muzeelor europene. . Astfel am văzut lumea doar la un click distanță, cu ajutorul calculatorului. Promovarea patrimoniului cultural românesc este o acțiune esențială în cunoașterea României și valorilor sale în Europa. Este un mijloc de a asigur accesul de calitate la colecțiile sale.


Biblioteca Județeană ,,Panait Istrati” Brăila reprezentată de doamna bibliotecar Corina Ciuraru, șefa secției de automatizări, ne-a arătat pe portalul Europeana o serie de documente și imagini din patrimoniul cultural românesc, o acțiune esențială în cunoașterea României. Apoi un alt proiect digitizat al Bibliotecii Județene www.istorialocala.ro care își propune valorificarea patrimoniului documentar și imagistic al bibliotecilor publice românești, în speță a orașului Brăila. Și nu în ultimul rând ne-a fost prezentat catalogul online al Bibliotecii Județene din care elevii își pot rezerva cărțile solicitate sau pot citi direct de la calculatorul personal, www.toread.bjbraila.ro. Deasemeni doamna a venit cu o donație de CD-uri - cursuri Windows Live și Microsoft Office în limba română, care vin în sprijinul elevilor de clasa aXII-a care au de susținut proba competențelor digitale la bacalaureat.
Cele trei linkuri accesate de elevi
Mulțumim doamnei Corin Ciuraru pentru jocul interactiv propus elevilor, astfel de a-i motiva și de a-i provoca spre a utiliza aceste metode digitizate pe care le oferă biblioteca virtuală.

Spuneți DA bibliotecilor și cunoașterii !
Mulțumiri pentru aprecierile postate:
- pe facebook-ul  Bibliotecii Județene ,,Panait Istrati” Brăila 
- ziarului online BrailaPeBune.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu