marți, 28 martie 2017

99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României Basarabia

99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României Basarabia (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la 27 martie/9 aprilie 1918 unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la est de râul Prut.

Luni, 27 martie, în curtea Bibliotecii Județene Brăila a avut loc manifestarea cultural-artistică "Uniți sub tricolor!", desfășurată cu prilejul împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană "Panat Istrati", în parteneriat cu Liceul Teoretic "Mihail Sebastian", Liceul de Arte "Hariclea Darclee" si Platforma Unionistă "Acțiunea 2012" - Filiala Brăila. Activitatea a fost inițiată de elevul Adrian Rusu, de prof. Oana Ghețu si Ion Volcu, șef birou Colecții Speciale din cadrul Bibliotecii.

ION VOLCU


ADRIAN RUSU


DOINA CEBANIUC

Manifestarea a fost urmată de o expoziției de documente din colecțiile Bibliotecii legate de Unirea Basarabiei cu România, 




Elevii liceului au pregătit pamblică tricoloră și au pus în piept celor participanți la evenimentul inițiat de elevul Rusu Adrian în colaborare cu elevii Liceului Teoretic ,,Mihail Sebastian" coordonați de Prof. Ghețu Oana.


Moment liric prezentat de elevii basarabeni din liceele brăilene 



și un recital oferit de Corul Liceului de Arte "Hariclea Darclee", coordonat de prof. Maricica și Ștefan Lupu. De asemenea, evenimentul a cuprins un moment de dansuri populare oferit de Ansamblul "Pandelașul", coordonat de instructorul Marius Epure. Pentru a marca acest moment istoric, la finalul evenimentului toți cei prezenți s-au prins în tradiționala "Hora Unirii".
Multumim Bibliotecii Judetene ,,Panait Istrati" din Brăila pentru susținerea acestui proiect și pentru poze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu