marți, 24 octombrie 2017

Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian" în presa brăileană, despre ,,Zilele Liceului"



*Cu elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”, cu Valentin Popa; 18 octombrie 2017, de la ora 12.00

La Muzeul Brăilei „Carol I”, în Centrul Memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu” are miercuri, 18 octombrie 2017, de la ora 12.00 dezbaterea cu tema „Mihail Sebastian – omul și scriitorul”.

Evenimentul este organizat de instituția gazdă în colaborare cu Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” Brăila și e dedicat împlinirii a 110 ani de la nașterea scriitorului născut la Brăila (nume real Iosif Hecther, 18 octombrie 1907 – 29 mai 1845, București).

din spectacolul brăilean „Jocul de-a vacanţa”

 

 Coordonatori și participanți direcți la dezbatere sunt dr. Valentin Popa, muzeograf la secția „Memoriale” a Muzeului Brăilei „Carol I” și scriitor, prof. Gheorghița Rusu – director Liceul „Sebastian”, profesorii Oana Ghețu și Mariana Popescu de la Liceul „Sebastian”. Participă elevi și alți profesori de la Liceul „Mihail Sebastian” care își serbează în aceste zile patronul spiritual și organizează la școală mai multe evenimente tematice.

 
 N.aut (Armanda Filipine, revista de cultură și informație Brăila Chirei). 

Consider că cea mai frumoasă formulă de aniversare ar fi ca tinerii şi profesorii lor să-l citească pe Sebastian: romanele „Accidentul” şi „Oraşul cu salcâmi” (deh! Brăila…), „De două mii de ani” cu prefață lui Nae Ionescu, „Jurnal-ul (apărut destul de recent, deceniul 1990, şi deja tradus în toate limbile de largă circulație)… piesele sale de teatru – „Jocul de-a vacanţa” este în repertoriul Teatrului „Maria Filotti”…



ZILE DE SĂRBĂTOARE LA LICEUL TEORETIC ”MIHAIL SEBASTIAN”

În fiecare an, în data de 18 octombrie, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” din Brăila, sărbătorește ziua scriitorului care patronează instituția de învățământ. Timp de doua zile, îndrumați de dascălii lor, elevii liceului desfășoară manifestări dedicate scriitorului brăilean.

Sub genericul multilateralității, momente din Brăila de ieri și de azi sunt marcate prin expoziții, dezbateri sau puneri în scenă ale unor fragmente din piesele lui Sebastian. Activitățile propuse valorifică potențialul artistic și creator al elevilor. Aceștia, coordonați de profesorii lor, sunt gazde ale unui univers aparte – Brăila de ieri a lui Sebastian- Brăila de astăzi, regăsită și valorificată.

”Mihail Sebastian- omul și scriitorul” sau ”Mihail Sebastian – un scriitor cu vocație universală” sunt teme pregătite să surprindă specificul ”omului de la Dunăre”. Din programul manifestărilor ce au avut loc în zilele de 18-19 octombrie 2017 amintim :
Expoziție ” Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”
Din și despre Mihail Sebastian în limba engleză
Momente teatrale în limba franceză
Prezentare de carte :Diavolul și ucenicul său- Nae Ionescu-Mihail Sebastian, de Marta Petreu
Descoperă Brăila multietnică : ”Oameni, locuri și povești”- cântece, dansuri și tradiții românești, evreiești, grecești, armenești, turcești, rromi, bulgărești și lipovenești.

”Liceul Teoretic Mihail Sebastian arată astăzi, mai mult ca oricând, că numai prin perseverență, respect față de valori, dragoste față de tradiții și autentic, poți reuși în păstrarea și promovarea identității naționale. Veselie, zâmbete, culoare, împlinire, respect, istorie și cultură- toate îi unesc pe elevi, profesori și invitații lor din partea Inspectoratului Școlar Județean Brăila, a Primăriei și Consiliului Local. Mai răspund invitației noastre reprezentanți ai comunităților minoritare evreiești, lipovenești, grecești, armenești și rromi, dar și părinți ai elevilor noștri. Aducem mulțumiri tuturor celor care sunt alături de noi și apreciază eforturile elevilor și profesorilor ” declara doamna director al Liceului Sebastian, Georgeta Rusu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu