vineri, 30 noiembrie 2012

1 decembrie, Ziua Națională a României sărbătorită în Biblioteca Liceului Teoretic ,,Mihail Sebastian” din Brăila



Sfantul Andrei - Sarbatoare romaneasca 30 noiembrie este trecuta in calendarele bisericesti ortodoxe cu litera rosie, ca o adevarata sarbatoare a crestinismului romanesc. Ea premerge zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala sau a unitatii romanilor de pretutindeni. Astfel, se uneste spiritual sarbatoarea Bisericii romane cu sarbatoarea Romaniei. Crestinismul nostru, al romanilor, este de origine apostolica, iar aceasta i se datoreaza Sfantului Andrei. Asa se explica si faptul ca el este unul dintre cei mai populari sfinti ai nostri si ca numele lui este viu nu numai in evlavia, ci si in folclorul romanesc.

În prima parte a zile elevii au citit referate despre semnificația zilei creștin ortodoxe, patronul spiritual al României. Despre tradiții și obiceiuri din folclorul românesc, aducând obiecte artizanale ce scot în evidență meșteșugul, îndemânarea poporului nostru.





În a doua parte a zile prin joc și voie bună au sărbătorit ziua de 1 Decembrie. Mai întâi un scrut istoric, semnificația acestei Zile Naționale a României anume despre Unirea de la 1 Decembrie 1918 de la ALba Iulia ce reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. 




Am prezentat elevilor fotografii de colecție, o galerie foto cu singurele imagini din timpul evenimentelor din 1 decembrie 1918. Cum a ajuns Samoilă Mârza "fotograful Unirii" de pe siteul ziarului online GÂNDUL














Apoi momentul festiv prin joc si voie bună, urmat de pregătirea concurenților pentru concursul folk ,,Generație în blugi”, aducându-i omagiu celui ce a fost Adrian Păunescu.






Sursa Citate din  - Linkurile utile în redactare se regăsesc mai sus:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu