VINERI 17 FEB.
Sala Mare
ORA 18.00 AVARUL după Moliere , regia Dumitru Lazăr Fulga
Spectacol prezentat de Teatrul Bacovia
Bacău
Avarul
Autor Molière
Data premierei 1668
Genul comedie
Avarul (L'Avare ou l’École du mensonge - Avarul, sau școala minciunilor) este o comedie satirică a lui Molière, în 5 acte, în proză, al cărei subiect a fost inspirat de piesa "Ulcica" a scriitorului antic Plaut. Eroul principal este Harpagon, al cărui nume a devenit, în timp, sinonim cu noțiunea de avar.
Comedia Avarul a fost reprezentată la 9 septembrie 1668 pe scena de la Palais-Royal. Reluând motivul din Aulularia lui Plaut, e poate comedia cea mai socială a marelui clasic, prin care pătrundem în interiorul unei familii burgheze din a doua jumătate a veacului al XVII-lea, îi aflăm moravurile și vicisitudinile. Figura centrală, care le domină pe toate, este, evident, cea a lui Harpagon, personaj complex, stăpânit de o zgârcenie nemaipomenită și de un egoism pe cât de odios, pe atât de ridicol.
În jurul său, evoluează cele două perechi de îndrăgostiți – Élise și Valère, Mariane și Clèante– destul de convenționali prin atitudine și limbaj. Mult mai pitorești, mai reliefați sunt La Flèche, valetul lui Cléante, și mai cu seamă jupânul Jacques, bucătarul și vizitiul avarului. Piesă în proză, Avarul nu s-a bucurat de un mare succes în fața publicului din 1668, obișnuit cu comediile în versuri. În repertoriul molieresc, Avarul se numără, insă, printre piesele cele mai deseori reprezentate (peste două mii de spectacole din 1680 și până azi). Prima ediție datează din 1669.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă http://ro.wikipedia.org/wiki/Avarul .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu