Clasa IX C - 2017 |
În Franța la data de 2 februarie există sărbătoarea la care se servesc clătite, în mod tradițional. Se numește "La Chandeleur" respectiv ,,Ziua Binecuvântării Fecioarei Maria". Această zi a devenit cunoscută ca "Ziua clătitelor", deoarece tradiția cere să se ofere clătite. Legenda zice că persoana care reușește în această zi să arunce o clătită în sus și să o prindă în tigaie cu dreapta, în timp ce ține o monedă de aur în stânga, va avea noroc de bogăție și prosperitate tot anul.
La Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian" Ziua Clatitei a devenit deja o traditie.
Casa XII D anul 2016, diriginte prof. Poenaru Florentina |
Astfel, la 2 februarie anul acesta, elevii clasei IX C, s-au documentat despre traditiile, superstitiile si simbolurile acestei sarbatori, au organizat concursul ,,Clatita cea mai delicioasa" respectand legenda.
Cel care rasucesti o clatita in aer prinzand-o in tigaie cu mana dreapta iar in cealalta mana tinand o moneda de aur, va avea noroc de bogatie si prosperitate pe tot anul. Activitatea a fost coordonata de profesor de limba franceza d-na Florentina Poenaru si diriginte profesor de informatica d-na Mihaela Slavu.
Prepararea foii de clatite pentru incepatori
Ouăle dezinfectate se spală și se trec prin jet de apă rece, făina se cerne, laptele se fierbe și se răcește.Ouăle se bat cu ajutorul unui tel, amestecându-se cu făina, laptele, sarea și apa minerală, până se obține o pastă omogenă, semilichidă. Se înfierbântă o tigaie cu marginile joase, se unge cu ulei, iar cu ajutorul unui polonic se toarnă un strat subțire de compoziție astfel încât să se acopere fundul tigăii. Se coace la foc iute, pe ambele părți, când este gata se răstoarnă pe o farfurie, continuând cu următoarea. După compoziția de umplere, în toate bucătăriile lumii se întâlnesc sute de specialități de deserturi și gustări, care au la bază foaia de clătită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu