vineri, 27 ianuarie 2012

Astazi se implinesc 256 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Mottoul 
,,Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine.”  
                                                                                      Mozart


Mozart - Sym Nr 40 - Best-of Classical Music
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biografie
Wolfgang Amadeus Mozart (născut Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart) s-a născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, Tatăl lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist
Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a ști să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. ,,A arăta lumii acest miracol" printr-un turneu ce va dura 9 ani! Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent.
În ziua de 5 decembrie 1791, viața scurtă a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani. După un scurt serviciu divin la catedrala Sfântul Ștefan („Stefansdom”) din Viena, la cimitirul Sankt Marx. Mottoul lui a fost " Mă simt cuprins de muzică. Muzica este in mine"

Opera muzicală a lui Mozart
În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime.
Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter.
A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade.
În domeniul muzicii de cameră sunt de menționat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trios pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul O glumă muzicală etc.
Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat.
A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprană și orchestră, oratoriul "Die Schuldigkeit des ersten Gebots" și, în fine, "Requiem"-ul în re minor.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart

Pe muzica lui Mozart elevii au fost surprinși în pauzele dintre orele de curs să descopere această expoziție de carte ce te îndemna la lectură. Pe muzica lui ei au citit despre viața și opera compozitorului.

„Geniul său excepțional îl situează mai presus de oricare maestru, în toate domeniile artei și în toate timpurile” Richard Wagner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu