marți, 18 martie 2014

ZILELE FRANCOFONIEI

La 20 martie se celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale. Organizaţia Internaţională a Francofoniei, ca singur organism interguvernamental al Francofoniei, are 75 de ţări membre şi dateaz din 1993. În 1993, la Sommet-ul de la Mauritius, România a obținut statutul de membru cu drepturi depline

În cadrul ,,Săptămânii limbii franceze şi a francofoniei" Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati" secţia mediatcă difuzează filme de limba franceză.

Elevii Liceului Teoretic ,,Mihail Sebastian" din Brăila, prin parteneriatul cu Biblioteca Judeţeană, din cadrul proiectului LECTURIADA al bibliotecii liceului, au fost prezenţi în debutul acestei săptămâni, al acestui eveniment cultural ,,ZILELE FRANCOFONIEI".

Astfle, două clase a XI-a D şi a XI-a F, însoţiţi de doamnle prof. de limba română Vrânceanu Valerica şi prof. de limba franceză Ichim Georgiana, au mers să vizioneze filmul ,,Avarul" de Moliere

Film facut în anul 1980 după piesa cu acelaşi titlu de Moliere, urmăreşte povestea lui Harpagon, un burghez extrem de zgârcit. Acesta are un băiat, pe Cleante, şi o fată, pe Elise. Doar ca fiul său, Cleante o iubeste pe Marianne, cu care Harpagon vrea sa se căsătorească.

Aţi ratat o mare ocazie dacă nu aţi ajuns la acest film. Dar, nu-i târziu în zile următoare puteţi viziona fileme cu Alain Delon, Brigitte Bardot, iar vineri comedii.


Săptămâna Francofonă a debutat la Mediatecă cu Teatrul de marţi - "Avarul" de Moliere, vizionat de elevii de la Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian". Vă aşteptăm şi la alte filme franceze în perioada 18- 21 martie. — la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila.



Prin acest eveniment suntem solidari cu Biblioteca Judeţeană şi susţinem ca Centrul multicultural de pe Strada Belvedere să cuprindă toată cartea străină existentă în colecţiile Bibliotecii. Colecţie primită în anul 2013 ca donaţie de carte din Franţa constând în 5000 de volume: enciclopedii, romane, povestiri, critică, istorie, geografie, religie, filosofie etc. În clădirea Centrului Cultural American, din strada Belvedere nr. 3 s-a constituit, pe lângă secţia de carte în limba engleză şi o secţie de carte franceză.

Susţinem promovarea acestui fond de carte în rândul elevilor brăileni, primii beneficiari ai acestui tezaur multilingvistic, prin organizarea de expoziţii, dezbateri tematice şi diverse concursuri. 

Pe 20 martie are loc concursul şcolar FRANCAFONIA – SIMBOL AL DIVERSITĂŢII CULTURALE la care avem o echipa de cinci elevi pregătiţi de d-na prof. Ichim Georgiana. Le urăm succes!
sursa Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati" din Brăila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu