joi, 10 noiembrie 2011

Întâmplări de la Dunăre de Vasilica Stamate - lansarea de carte

,,Vasilica Stamate, născută în Spiru Haret. Judetul Brăila, a luat într-o zi un caiet studentesc si s-a apucat să scrie despre copilărie si părinti, despre viata ei si în locurile dragi din Balta Brăilei, despre prima dragoste, despre fata care a devenit mamă la saptesprezece ani, care a încetat să meargă la scoală înainte de vreme si a cărei singură ocupatie de-a lungul vietii a fost accea de mamă, sotie si bunică. Povestirile ei debordează de viată, sinceritate si de mândria de a fi crescut doi fii cu cei sapte ani de acasă si cu frica lui Dumnezeu. Ea doreste să lase aceste amintiri mostenire fiilor si nepotilor săi si se adresează neîncetat cititorilor pe care îi ia martori la experienta ei de viată.'' a descris cartea d-na Viorica Alexandru.

Vasilica Stamate este beneficiară programului ,,Amintiri pentru viitor”. Un program de creatie si divertisment pentru seniori, initiat si coordonat de Viorica Alexandru în cadrul protocolului de colaborare între Asociatia ,,Inititiva Cetătenilor Seniori” si Biblioteca Judeteană ,,Panait Istrati” Brăila, în anul 2011. Scopul estee acela de a încuraja, sprijini si convinge pe seniori să-si înpărtăsească experienta de viată cu mândrie si bucurie.
,,Ne-a dus tata într-o casă la pescărie. Era la marginea satului, pe malul Dunării. Acolo veneau pescarii cu bărcile de peste si raci. Ne dădeau si nouă. Îi punea mama în oala de tuci si fierbea racii cu sare până se înroseau. Atunci erau gata. Scurgea apa fiartă din ei si îi lăsa în oală să stea calzi pentru masă. Erau asa buni...mai  ales cozile...erau dulci. Făcea mama si cu mujdei de usturoi si mâncam de ni se băteau turcii la gură. La urmă ne măzgăleam. Ne uitam unul la altul, si dacă unul începea, nu se mai termina bătaia.”
Acasă, pe maul Dunării din cartea ,,Întâmplări de la Dunăre” de STAMATE,Vasilica.

Recomand elevilor această carte este ,,o pledoarie pentru Balta Brăilei” cum a concluzionat D-ul Director al Muzeului Brăilei dar si educatională totodată, ,,Îmbinarea datelor realitătii cu datele cărtii rezultă o educatie nonformală pentru elevi” asa cum a spus d-na Presedintă a Asociatiei Viorica Alexandru.
,,Cu drag pentru Dvs. această carte” asa a spus autoarea, sfârsind astfel seara de prezentare a cărtii.

    
         
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu