În onomastica românească, forma arhaică s-a păstrat prin contactul cu textele grecesti Anghel si este concurată de latină Angelus, iar formele ca Anghel, Anghela se mentin în derivate ca: Anghelută, Anghelită, Anghelache, Anghelina, în timp ce forme ca Angela, Angelica, forme mult mai frecvente astăzi.
Faclie lumii esti, Mihail arhanghele, stralucind mintile credinciosilor si povatuindu-le catre cunostinta cea dumnezeiasca si catre mantuire, luminand si mantuind de rautatile amagitoare pe toti care graiesc : Bucura-te, Mihail, slujitorule al Legii !
Dar dumnezeiesc daruieste celor ce serbeaza cu dragoste ziua amintirii tale, Mihail, si celor ce te cheama pe tine la iesirea lor din viata arata-te ajutator si mai ales pazeste-ne pe noi cei ce in biserica ta cantam : Aliluia !
Totdeauna numele tau, o Gavriil, purtatorule de lumina, arata luminat inaltimea randuielii tale, caci, dupa chemarea lui Dumnezeu, te-ai aratat cu cuviinta slujitor vrednic al Cuvantului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim, graind : Bucura-te, Gavriil, ingere al darului !
De la tine, o ingere al darului, invatandu-ne a canta in psalmi laude de bucurie dumnezeiestii intrupari, tie cele de multumire cu dor cantam si ca unui bun vestitor, marindu-te, Aliluia !
Deci semnificatia este accea a prezentei îngerului, patronul este îngerul Domnului si pomenirea se face la 8 noiembrie, la Soborul Sf.Arhangheli Mihail si Gavril.
Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind : bucura-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicand : bucura-te, ingere al darului !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu