marți, 24 ianuarie 2012

Unirea Principatelor Române - o nouă invitație la Muzeul Brăilei

CONFERINŢELE „ANALELOR BRĂILEI”
SERIA ISTORIE



Muzeul Brăilei organizează marţi, 24 ianuarie 2012, ora 18.30, la sediul din Piaţa Traian nr. 3, Conferinţele „Analelor Brăilei” – seria Istorie:

                             
1. Unirea Principatelor române din perspectivă otomană – prezintă prof. univ. dr. Mihai Maxim, 
directorul Centrului de Studii Turce al Universităţii Bucureşti;

2. Un episod din lupta pentru pregătirea Unirii Principatelor: Ion C. Brătianu la Paris(1853-1856) – prezintă prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei. 




Diana Cosarca Muzeul Brailei Serviciul Relatii Publice
Piata Traian nr.3 tel. 0339401003 fax 0339401002 
www.muzeulbrailei.ro

Mulțumim Muzeului Brăilei pentru filmulețul postat de la Conferințele ,,Analelor Brăilei” seria istorie. Prilej de a vedea Unirea Principatelor Române din perspectiva otomană și un episod din lupta pentru pregătire a Unirii Principatelor.

Muzeul Brailei  (24 ianuarie 2012, sediul Muzeului Brăilei). Imagine: Gabriel STOICA (Muzeul Brăilei) (facebook)

www.youtube.com 
Temele prezentate au fost: 1. "Unirea Principatelor Române din perspectivă otomană" - susţinută de prof. univ. dr. Mihai Maxim, directorul Centrului de Studi...

Unirea Principatelor Române
Unirea Principatelor Române cunoscută și ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.    
sursa - De la Wikipedia, enciclopedia liberă http://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Principatelor_Rom%C3%A2ne








Panou ralizat de clasa aXI-a F, coordonați de d-na prof. de istroie Ciocla Lanuța, în holul Liceului Teoretic ,,Mihail Sebastian” din Brăila.



Expoziția de carte realizată în biblioteca liceului, reprezentând bibliografia care a stat la baza realizării panoului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu