duminică, 15 ianuarie 2012

Teatrul Maria Filotti Brăila inaugurează stagiunea spectacol-lectură cu VIFORUL (fragment) de Barbu Ştefănescu Delavrancea

COMUNICAT DE PRESA 

Luni 16 ianuarie 2012, la ora 18.00, în Foier , Teatrul Maria Filotti Brăila inaugurează stagiunea spectacol-lectură cu Viforul (fragment ) de Barbu Ştefănescu Delavrancea, în regia lui Radu NichiforInterpretează actorii: Emilian Oprea, Bujor Macrin, Mircea Valentin, Zane Jarcu, Dan Moldoveanu, Costică Burlacu, Doru Ţăranu, Gigi Antonescu, Liviu Pintileasă, Valentin Terente, Ramona Gânga, Monica Zugravu, Narcisa Novac. 

Spectacolul este dedicat datei de 15 ianuarie –ZIUA CULTURII NAŢIONALE şi se doreşte a fi un eveniment teatral reprezentativ pentru o instituţie de spectacole cu peste 63 de ani de activitate permanentă, care să onoreze invitaţia de a prezenta în aceasta zi, valenţe universale ale culturii române . 

Scriitorul Barbu Ştefanescu Delavrancea(1858 - 1918), pe adevaratul său nume Barbu Ştefanescu, s-a născut la Bucureşti şi a murit la Iaşi. Debutul literar al scriitorului se leaga de poezie. Primul volum in proza "Sultanica" este urmat de "Trubadurul", "Hagi Tudose", "Tipuri si moravuri" etc. S-a impus si ca dramaturg cu trilogia istorica: "Apus de soare", "Viforul", "Luceafarul". A fost avocat, profesor, conferentiar la Ateneul Roman si redactor la "Romania libera", precum si primar al Capitalei (1899), ministru al Lucrarilor Publice (1910 - 1912) si ministru al Industriei si Comertului (1917). In 1912 a fost ales membru al Academiei Romane. 

Delavrancea este cunoscut mai ales prin dramele sale istorice: "Apus de soare", "Viforul" si "Luceafarul", care reinvie momente importante din trecutul glorios al Moldovei. Ele sunt contributii insemnate la dezvoltarea dramaturgiei romanesti. 

„Apariţia trilogiei istorice Apus de soare (1909) a constituit o veritabilă revelaţie în literatura noastră. Barbu Delavrancea evocă artistic momente din timpul voievozilor Ştefan cel Mare, Ştefăniţă şi Petru Rareş, titlurile pieselor fiind metaforice. Acţiunea dramei este plasată la începutul secolului XVI, în ultimul an al domniei lui Ştefan cel Mare când, bătrân şi bolnav, doreşte să asigure, înainte de a muri, viitorul ţării prin înscăunarea fiului său Bogdan. Scriitorul a conturat cu egală forţă artistică pe omul Ştefan, bătrân şi bolnav, ca şi pe voievod. Sinceritatea şi căldura sentimentului dragostei de patrie comunicate, intensitatea trăirii lui asigură dramei o tonalitate lirică de mare vibraţie, un text care sună "mai degrabă liturgic decât dramatic" (I. Negoiţescu).

LUNI 16 IAN.                                                  Foaier
ORA 18.00                                       Spectacol – lectura ( fragment)
           VIFORUL de Barbu Ştefănescu Delavrancea , regia Radu Nichifor

Multumim D-nei Daniela Mutu pentru acest comunicat sosit pe adresa de e-mail al liceului nostru. Menţionez că Teatrul Maria Filoti din Brăila este partener în proiectele educaţionale ale Liceului Teoretic ,,Mihail Sebastian" > LECTURIADA http://lecturiada.blogspot.com/ şi Potenţialul Creativ şi Personalitatea http://potentialul-creativ.blogspot.com/ .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu