luni, 9 aprilie 2012

In memoriam FANUȘ NEAGU

În cadrul săptămânii ,,Școala Altfel”, în data de 04 aprilie elevii Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian” au fost în excursie, conform caledarului celor două proiecte educaționale LECTURIADA. Lumea largă a cărților, a cititorilor și Potențialul Creativ șiPersonalitatea.

Cu tema ,,Scriitori brăileni și critica literară” au ales să-și desfășoare activitatea altfel, și anume să meargă în excursie la com. Grădiștea, jud. Brăila. Antragerea celor de elevi, 91 de la liceu  și 22 de la școala cu clasele I-VIII, rspectiv aVIII-a, în acestă activitate educațională nonformală le-a oferit un set de experienţe sociale necesare, utile pentru fiecare tânăr. Activitatea s-a desfășurat în cadrul săptămânii ,,Școala Altfel” 

,,In memoriam Fănuș Neagu” și obiectivele au fost vizită la Casa Memorială ,,Fănuș Neagu” și la Școala cu Clasele I-VIII ,,Emil Drăgan”. În ordinea de zi au fost prevăzute următoarele 1.

Aducerea un omagiu celui ce a fost ,,Fănuș Neagu”scriitor brăilean, ,,un magician al cuvântului” 

  

     

familiarizarea elevilor cu viața și opera scriitorului ,,Fănuș Neagu”

     

     

     
A avut loc și o dezbatere pe marginea testamentului literar lansat de Fănuș Neagu generațiilor viitoare, în 2006, într-un interviu acordat scriitorului Nicolae Băciuț, publicat pe siteul de poezie.ro .
,,Ascultaţi şuietul brazilor, freamătul paltinilor, mirosiţi floarea de salcâm şi fiţi atenţi când vuieşte Dunărea, când bate vântul, când tună şi, mai ales, când inima oamenilor plânge. Să nu vă fie ruşine de oamenii care plâng, pentru că inima vorbeşte mai mult decât gândul".

Și s-a citit din prefața volumului ,,Dincolo de nisipuri" unde Fănuș Neagu explică cum se scriu povestirile: ,,Povestirile se scriu aşa: se ia un fapt de viaţă, real sau închipuit se tăvăleşte într-un morman de amintiri şi-un munte de observaţii asupra oamenilor şi a naturii, se scoate apoi pe o vale verde, se pune la uscat pe un măceş înflorit e lăsat să-l bată soarele şi să-l fluiere vântul, se trage apoi la sticlă şi se varsă, pe înnoptate, cu multă închipuire proaspătă, în urechea copiilor. Nimic mai simplu".
Mulțumim prof. Nicu Negoiță, ghid voluntar, prieten al familiei Neagu care păstrează cu respect și sfințenie toate obiectele Casei Memoriale ,,Fănuș Neagu”. Tot din rspect nu vom posta imagini din interiorul casei, în schimb va fi un pictorial de marcă ce va rămâne ca material didactic liceului nostru.


Și în final elevii au mers pe ,,ulița copilăriei” spre casa bunicilor, scriitorului.






Și cel de-al doilea obiectiv este vizita la școala generală unde elevii liceului vor împărtăși, din experiența lor, metode de a face ,,învățatul mai ușor și mai plăcut” prin spiritul ideii că ,,ceea ce este de citit nu este o conspiraţie împotriva lor” (sunt aspecte socioculturale reflectate în lectura școlară), aducând un dar de suflet, anume cărți. Cărțile sunt donate de elevi și profesori printr-o acțiune caritabilă desfășurată pe parcursul a două săptămâni, încheiată pe data de 02 aprilie de ,,Ziua Internațională a Cărților pentru Copii” întocnind actul de donație și al proceselor verbale; având ca finalitate ziua excursiei, biblioteca școlii din Gradiștea. 
Acțiunea de coletă a cărților spre donație bibliotecii școlii cu clasele I_VIII ,,Emil Drăgan” a continuat și în ziua excursiei astfel procesele verbale s-au întocnit pe genunchi de către eleva Milea Valentina de la clasa aIX-a C. 



O data ajunși la școală am fost plăcut impresionați să descoperim o școală frumoasă, cu mare grijă dotată, ajunsă la standerde europene. Darurile noastre au fost cu drag primite de conducerea școlii d-na directoare
prof. Alina Aramă.




 





În final am lăsat mesajul d-nei directoare a Liceului Teoretic ,,Mihail Sebastian” prof. Georgeta Rusu, anume d-nei directoare a Școlii ,,Emil Dragan” prof. Alina Aramă, invitația de a ne vizita liceul în luna mai când porțile liceului sunt larg deschise elevilor de clasa aVIII-a.

În acest proiect au participat clasele aIX-a B,C,D,E, aX-a A,C și aXI-a D, coordonați de bibliotecar Angelica Necula și prof. Eugenia Raluca Voinea, iar colaboratori au fost prof. Mariana Popescu, prof. Valentina Vintilă și prof. Vrânceanu Valerica.

A fost un intinerar frumos, demn de reluat și la anul.
Amintim aparițiile editoriale în care elevii liceului nostru au fost remarcați participând la această activitate.

blogul BRĂILA CHIREI cu titlul ,,Pelerinaj al elevilor la Casa Memorială ,,Fănuș Neagu” semnat de d-na Armada Filipine.

Ziarul ARCASU cu titlul ,,Fanuș Neagu - frumosul nebun al literaturii române” semnat de Ștefan Mazâlu

Dar și alte ziare care s-au remarcat prin editoriale despre Fanuș Neagu, amintim de ziarul Obiectiv Vocea Brăilei cu titlul ,,Ceairul hoților de cai” semnat de prof.dr.Viorel Mortu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu