marți, 21 februarie 2012

De la robie la emancipare - Concurs Județean de Istoria Rromilor ediția a IV-a

La 20 februarie 2012, s-au împlinit 156 de ani de la adoptarea Legiuirii pentru emanciparea rromilor din Principatul Ţării Româneşti, ultimul act oficial prin care rromii din România au devenit liberi (20 februarie 1856). Acest eveniment a fost marcat în orașul nostru Brăila printr-un Concurs Județean de Istoria Rromilor, ediția aIV-a ,,DE LA ROBIE LA EMANCIPARE” organizat de Școla cu clasele I-VIII ,,Anton Pann” Brăila cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Brăila.
Această manifestare școlară are loc anual și are ca scop încurajarea dialogului intercultural. Prilej de a participa și noi Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian” din Brăila pe lângă alte șapte licee și școli.


Anton Mădălina X F
Scarlet Andreea XI E
Coceaș Ionela XI C
Nicoliță Andreea X F
Pomak Hydayet X D
Mihaiu Laura X D
Angelica Necula bibliotecar școlar
La această manifestare au fost prezenți și personalități ale orașului Brăila
Și din mass-media, TV Brăila și ziarul ,,Obiectiv-Vocea Brăilei”.
Concursul a început prin prezentarea IMNULUI




Apoi Director d-na prof. Cici Mihaela Bolovan a prezentat un istoric al acestui concurs, iar Inspectorul școlar pentru minorități d-na prof. Gina Anton a prezentat un istoric al etniei rromilor, ce va conta atât la întrebările concursului cât și la redactarea eseului. 
Fetele a luat aminte la fiecare etapă a istoricului prezentat Astfel concurentele și-au distribuit ideile retinute, ca într-o adevărată echipă, putând astfel răspunde cu promtitudine și oarecare ușurință întrebărilor.
Din juriu au făcut parte: subprefectul Veronica Macri, directorul Ana Hărăpescu de la Direcţia pentru Cultură, inspectorul şcolar pentru minorităţi Gina Anton şi consilierii Georgian Isofache şi Manina David. 

Când juriul valida răspunsurile și le cumula, școala gazdă a prezentat un moment artistic. 

     
Bucurie mare pentru echipa noastră Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian” a obținut un puncaj maxim, urmează proba eseului în cinci minute pe tema concursului ,,De la robie la emancipare”.
Apoi a urmat un moment artistic pregătit de Școala Șuțești.

     

     
Și în sfârșit premierea -LOCUL I obținut de Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian”.

Și pentru că astăzi 21 februarie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LIMBILOR MATERNE

        
Proclamată de catre Conferința Generală UNESCO din noiembrie 1999, sărbătorită în fiecare an la 21 februarie, promovează recunoasterea și utilizarea limbilor materne din lume, în mod special pe cele ale grupurilor minoritare. Iar îndemnul d-nei Inspector Școlar pentru Minorități a fost ca toate minoritățile să se salute în limba lor maternă.
Mulțumim Muzeului Brăilei pentru link ,,BRĂILA, MOZAIC ETNIC” și pentru filmlețul realizat.
“… forfoteau pe vremea copilăriei mele tot felul de neamuri în cosmopolita Brăilă. În afară de masivele colonii greceşti, bulgăreşti, armeneşti, evreieşti, se găseau, aduşi de apă tot soiul de italieni, elveţieni şi alte seminţii mai bizare, cum desigur nu se aflau nici la Vaslui, nici la Râmnicul-Vâlcii. Cât despre port, el era înţesat de firme străine. Brăila era principalul oraş de export agricol al ţării şi marile firme de cereale din apus îşi aveau reprezentanţele lor prin clădirile şubrede înşirate pe malul Dunarii… ” 
(Nicolae Carandino, "De la o zi la alta")
Despre familia Şuţu şi ctitoriile sale în comuna Şuţeşti, judeţul Brăila.

Nu putem rămâne indiferenți la evenimentul ce a fost organizat de Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună” şi Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială cu parteneri Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Agenţia Naţională pentru Rromi. Este a II-a ediţie a Galei Femeilor Rrome – „Priveşte-mă aşa cum sunt!” - a avut loc miercuri, 7 martie 2012, la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” din capitala. Printre fericitele câştigătoare s-a numarat si prof. Gina Anton – inspector scolar pe problemele rromilor la Inspectoratul Scolar Judetean Braila, la secţiunea “Educaţie – Inspector Şcolar”. Felicitări d-nei insp.prof. Gina Anton.
Mulțumim d-nei Armanda Filipine pentru material și pentru bucuria de a o felicita pe d-na Gina Anton.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu