joi, 30 mai 2013

Brăila citeşte! Liceenii citesc! - Mitu Simona

Scrisori de dragoste

Opera "Scrisori de dragoste" al carui scriitor a ramas inca anonim,ilustreaza diferite tipuri de iubire exprimate prin intermediul scrisorilor.Dragostea,acest sentiment complex care este manifestat prin afectiune puternica.Iubirea poate fi de mai multe feluri,fata de familie,parinti sau o persoana de sex opus.O cerinta importanta a dragostei este reciprocitatea.
Aceste sentiment complicat apare inca din adolescenta cand soarele ce arde in inima adolescentului cu congesia zilelor de iulie este intampinat de acesta cu lupta in mana provocandu-i razele in flacari.Cand sufera e indragosit ,iar dragostea-i ca guturaiul,sau ca bautura,sau ca durerea.
Opera "Scrisori de dragoste" evidentiaza faptul ca spre deosebire de un apel telefonic sau o conversatie,o scrisoare de dragoste e un lucru.Un lucru care exista in lume,deseori pentru un timp indelungat si are puterea de a trezi o dispozitie emotionala.Autorul si-a analizat talentul prin intermediul scrisorilor de dragoste pentru a readuce la viata acest obicei ce pare sa moara si sa ne readuca aminte cat de seducatoare pot fi cuvintele. Cartea,nu contine prea multa idila,insa exista mult umor,o doza serioasa de sarcasm si un munte de jale.Nu m-a surprins gradul de vorbire al unora dintre scrisori,asadar am fost umilita cat de multi descriu "iubirea" ca pe un sentiment ce se evidentiaza prin absenta,respingere sau moarte.Cateva dintre ele nici macar nu implica o persoana,alte cateva iau forma unei scuze.
Oamenii spun ca atunci cand esti indragostit,poti fi intr-un univers paralel care exista impreuna cu lumea noastra cotidiana-un mic univers unde nu poate patrunde nimic altceva - o republica a numai doi oameni, hipnotica, exclusiva si spumoasa,ca si cum traieste intr-o poanta care pur si simplu nu se mai termina,dar nu cred ca e adevarat. Cred ca faptul de a fi indragostit te face sa fii chiar mai conectat la restul speciei tale - te face sa-i apartii lumii la fel de plenar,cum ii apartii pasarile si animalele si florie.
Adevaratul univers secundar e acela care erupe atunci cand dragostea dispare - ceea ce ce ramane atunci cand lumea te face bun si te trezesti plutind,fara nimic real de care sa te agati,iar asta e lumea in care traiesc eu momentan. Este un loc unde regulile sunt diferite.Este un loc in care singurele lucruri care au sens sunt gesturi care ii infricoseaza sau ii confuzioneaza pe oamenii care traiesc in lumea reala. "Impreuna eram schiopi,orbi,surzi si muti intr-o singura persoana.Ne intelegeam unul pe celalalt fara cuvinte.Framantam intre degete aceleasi poze,mancam acelasi terci.Dincolo de ferestrele noastre murdare,pasari migratoare revelau viitorul in stolurile lor mereu identice".
Ceva ce au in comun este ca sunt toate lucrari de fictiune,des! unele poate ca au fost inspirate de evenimente reale.Fiecare este unica si sta marturie,nu doar pentru incredibila diversitate creativa a scriitorilor nostrii de varf,cat de satisfacatoare si de minutioasa este iubirea,fiecare dintre ele - banuiesc eu -va avea puterea de a va misca.

Sunt Mitu Simona Luiza clasa a X a F recenzia face parte din proiectul ,,Brăila citeşte - Lectură publică stradală" - organizat de Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati", promovat în cadrul Săptămânii Voluntariatului Brăilean (13-19 mai 2013), clubul VOLTIN, susţinut de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – Filiala Brăila şi Primăria Municipiului Brăila.

Dacă v-a plăcut, vă rog să lăsaţi comentarii. Şi nu uitaţi ,, O carte prinde viaţă atunci când este citită, deci să facem posibil acest lucru cât mai des returnând cărţile la timp."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu