joi, 30 mai 2013

Brăila citeşte! Liceenii citesc! - Dumitrescu Daniela

Cireşarii - Aripi de zăpadă

de Constantin Chiriţă

Ca în fiecare an o dată cu vacanţa de iarna, se organiza un concurs interscolar de shii. Toţi copiii erau cazaţi în imensa cabana „cocoţată temerar deasupra vechiului burg”. În fiecare seara se faceau farse de tot felul iar una era CIREŞARII, adică oricine elev mai micuţ şi mai blond şi, obligatoriu, cu nasul cârn, sau împins cu degetul în sus, se numea Tic. Orice vlăjgan cu umeri laţi şi cu mers de atlet se numea Ursu. Brunetele îşi făcusera la repezeală codiţe, unele mai scurte decât degetul, pentru a se transforma in Maria, blondele îşi îndesau părul sub căciuliţa, lăsându-şi câteva suviţe pe frunte, pentru a se confunda cu Lucia, rotofeii timizi şi cu ochii întrebatori îşi retrăgeau capul între umeri şi se strigau Dan... Cei care-şi spuneau Ionel îşi duceau mana la ceafa si loveau cu cotul bratul vreunei negricioase. In tot restaurantul nu se auzea altceva decat: Victor, Maria,Dan,Tic,Ionel,Lucia,Ursu...

In sfarsit veni marea zi: concursul.Erau doua echipe:cea a „fantomelor galbene” si „fantomele albastre”. Conducatorul lor erau Costin si Alexandru care se cunostaeu de mult timp si se urau. Dar doi din echipele „fantomelor” au renuntat sa participe in grup si au luat hotararea sa participe individual.Erau Tiberiu si Atena care izbutisera sa-i afle pe adevaratii CIRESARII.

Ciresarii se hotarasera sa plece la Mitis dar... Nu au ajuns acolo unde isi propusese ei. Peste cateva minute sau secunde va veni vijelia... Reusesc sa ajunga la Saua Mare si de acolo La Cabana Izvoarelor. In drum spre cabana, au ajuns la bordei si au reusit sa intre foarte repede acolo pentru ca ii urmareau lupii flamanzi...Oare au izbutit ei sa scape de lupi? Oare mai sunt in viata Ciresarii?

Dupa ce pericolul trecu Ciresarii, ajung la Cabana Iulia, descoperind mai tarziu numel ei prin gandire! Doi dintre Ciresari au izbutit sa mearga la Cabana Izvoarele pentru a afla ce se petrece pe acolo. Dar...

Ciresarii afla ca acei aoameni de la cealalta cabana nu sunt altceva decat....gangsteri sau mai bine zis hoti care cautau o cutie albastra. Ciresarii n-ar fi aflat acest lucru fara ajutorul lui Tic.

Inebuniti de atatea suferinte, doi dintre Ciresari hoatrasc sa plece sa caute ajutoare, odata cu potolirea vijiliei. Dar ceilalti ce vor face fara Victor sau Fara Maria? Ii vor infrunta pe cei trei? Vor supravietui? Vor ajunge acasa? Sau......

Daca sunteti curiosi/curioase cititi mai departe. Este o aventura mai ceva ca in filme! Pline de pericole! Sincera sa fiu am „ascuns” cateva lucruri pe care voi trebuie sa le descoperiti singuri. Intentia e sa va fac curiosi sau sa bag in suspans doar....ca sa cititi.

Sunt Dumitrescu Daniela clasa aIX a D recenzia face parte din proiectul ,,Brăila citeşte - Lectură publică stradală" - organizat de Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati", promovat în cadrul Săptămânii Voluntariatului Brăilean (13-19 mai 2013), clubul VOLTIN, susţinut de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – Filiala Brăila şi Primăria Municipiului Brăila.

Dacă v-a plăcut, vă rog să lăsaţi comentarii. Şi nu uitaţi ,, O carte prinde viaţă atunci când este citită, deci să facem posibil acest lucru cât mai des returnând cărţile la timp."

Un comentariu: