joi, 14 martie 2013

Oksa Pollock, vol.1-TARAMUL INVIZIBIL de Anne Plichota, Cendrine Wolf

Recenzie, Brânză Jenica XI-C
       Primul volum Oksa Pollock Tărâmul invizibil, poate vă întrebaţi de ce am citit această carte? Sincer titlul, care emană atâta mister Tărâmul invizibil să vă spun cum a început totul.
       Oksa Pollock, care are 13 ani, tocmai s-a mutat la Londra. Veselă şi cu un simţ al umorului debordant, ea este totodată foarte sensibilă şi ataşată de oamenii din jurul ei: de părinţi, Marie şi Pavel, de excentrica sa bunică Dragomira, de prietenul ei cel mai bun, Gus. Pe scurt, Oksa este o fata ca oricare alta. Sau cel puţin aşa crede ea, până într-o seară, când totul se schimbă….
        Nemaipomenita întâmplare are loc chiar în prima zi de şcolă la Sf. Proximus, noul ei colegiu. Fiindcă părinţii ei sunt mult prea ocupaţi cu munca, Oksa îşi vizitează bunica, pentru a-i povesti cum a decurs prima zi de şcoală: colegii sunt foarte prietenoşi, sa împrietenit repede cu Merlin şi Zelda, şi ce bine, este colegă de clasă cu Gus! Dar nu-i spune cât de rău i s-a făcut atunci când domnul McGraw, sinistrul professor de matematică şi fizică, i s-a adresat…
  Chiar în acea seară, se petrece ceva de necrezut: pe când stătea singură în camera ei, Oksa, reuseste să mişte nişte lucruri de la locul lor doar cu puterea minţii! Ea, care se visase mereu o luptătoare ninja, iată că-şi descoperea puteri supranaturale! Bulversată şi înfricoşată, nu spune nimănui nimic!
        
Dar asta nu e tot. În curând, îi apare un semn misterios pe abdomen. De data asta, faţa i se confesează bunicii. Atunci, Dragomira îi dezvăluie secretul originilor sale: familia Pollock vine din Edefia, o lume invizibilă ascunsă undeva pe Pământ, Dragomira era Tânăra Binevoitoare, adică cea care ar fi trebuit să domnească peste Edefia. Dar, în urma unui complot pus la cale de Trădători, mai mulţi dintre ei fuseseră alungaţi din acea lume, în urmă cu vreo 50 de ani. Reuniţi sub numele de Refugiaţi, aceştia formează o comunitate secretă şi solidară, care încearcă să găsească Edefia, pentru a se întoarce acolo.
        Fiindcă a primit amprenta pe abdomem, Oksa este noua Tânără Binevoitoare. Şi totodată şi singura spernata a exilaţilor de a găsi Edefia.
Astfel fata află lucruri incredibile de spre familia ei: la ultimul etaj al casei, bunica ei adăposteşte nişte creaturi bizare, care vin din Edefia! Şi anume Sisizurliii, nişte arătări pitice de-a dreptul înduioşătoare şi cu un fel de a vorbi bizar.
            La colegiu, lucrurile nu stau prea bine cu profesorul McGraw. Nu trece mult timp şi Oksa îşi dă seama că acesta ştie despre puterile ei. Dar de ce este interesat de ea?
            De ziua ei, Oksa primeşte primele accesorii de Tânără BInevoitoare: o Curbo-creatură, o brăţară mică, care o va ajuta să-şi stăpânească impulsivitatea, şi un Suflător-de-Granoki, un fel de sarbacană folosită atât în scop defensiv, cât şi ofensiv.
            De altfel, fata va avea prilejul sa se antreneze serios: în timpul vacantei, pleacă în Ţara Galilior împreună cu Gus, la unchiul ei Leomido. Dar lucrurile iau o întorsătură urâtă în locul acela mimunat: Leomido, Oksa şi Gus sunt atacaţi,iar agresorul nu e este altcineva decât McGraw! Străduindu-se să lupte cu frica, Oksa foloseşte pentru prima oară Suflător-de-Granoki, reuşind astfel să scape de el.
După acea confruntare, are loc o reuniune a Refugiaţilor. Cu acest prilej, fata face conostintă cu Naftali si Brune Knut, doi exlilaţi din prima generatie, şi cu nepotul lor, Tugudual, un băiat atrăgător şi enigmatic, care o emoţionează într-un mod surprinzător…
Dar situaţia e gravă: profesorul McGraw este defapt Orthon,fiul marelui Trădător. Refugiaţii sunt şocaţi. E limpede că McGraw vrea şi el să se-ntoarca în Edefia şi are nevoie de Oksa că să reuşească.
            Pentru Tânăra Binevoitoare, începe o nouă etapă.Aparent, fata continuă să ducă o viaţa de elevă obişnuită, dar,în realiatae, se afla sub supravegherea permanentă a părinţilor, în timp ce McGraw îşi imulţeste provocările.
            În curând, Trădătorul obţine o victorie înfiorătoare: Marie Pollock, blânda mamă a fetei, este paralizată de o boală necunoscută, care-i atacă sistemul nervos. Dragomira reuşeşte să-i stabilizeze starea, dar toţi sunt foarte neliniştiţi.
În realitate, paralizia lui Marie se trage de la un săpun primit în dar de Oksa de la Zoe, o colegă de clasa: Zoe ar fi, de fapt, fata lui McGraw.
Trădătorul nu-i lasă Tinerei Binevoitoare nicio clipă de răgaz: într-o seară, o atrage în capcană şi o închide în colegiul pustiu. Confruntarea dintre cei doi esre crâncenă. Loviturile megice abundă, Oksa are câştig de cauză pentru scurt timp, reuşind astfel să scape. Dar cu ce preţ…E atinsă de un Putrefactio cumplitul Granok din cauza căruia îţi putrezesc membrele! Gus, care este şi el present, o salvează în ultima clipă. Biata domnişoară Crevecoeur, mult îndrăgita profesoară a celor doi elevi, Picată din întâmplare în mijlocul secenei, inebuneste.
            Nenorocita finală are loc peste câteva zile: Dragomira se duce singură acasă la Orthon McGraw. Aflând asta, Oksa şi Gus se năpustesc în casa lui: acolo dau nas în nas cu două Dragomire identice, una din ele fiind doar “o copie” sub care se ascunde periculosul Trădător. Urmează o nouă confruntare cruntă, în timpul căreia Oksa trebuie să facă apel la tot curajul său pentru a-şi salva bunica. Din fericire, nu este singură, iar Gus îi va veni, încă o dată, în ajutor, cu simplele lui puteri de om. Printr-o ultimă intervenţie, Abakoum, inţeleptul protector al Dragomirei, pune punct acestui trist capitol. El lansează asupra lui McGraw Granokul pe care Dagomira n-are puterea să-l folosească, cumplită Crucimfiala care-l aruncă pe Trădător într-o gaură neagră fără fund.
           
Gaură fără sfârșit? Oare aşa să fie?


Plăcerea de a citi!?! Ce înseamnă ? Vă zic eu. Mie, sincer, până la vârsta de 17 ani nu am avut această pasiune. Dar, într-o zi, când am pus mâna pe o carte, ”Fata și marea” de  Maureen Johnson, ma captivat.  De atunci am început să citesc cu pasiune, doar cu excepția cărților impuse de școală. Deci, citiți ce vă place și oriunde, în parc, în autobuz, la școală…. 

Recenzia face parte din Campania vALLuntar ediția aII-a, http://www.all.ro/carte/oksa-pollock-vol-1-taramul-invizibil.html, inițiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Mottoul nostru ,,Cititm, citim apoi sădim copăcei”.

Sunt Brânză Jenica din clasa aXI-a C de la Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian” din Brăila și vă mulțumesc pentru comentul subscris recenziei mele pe blogul LECTURIADA, proiectul bibliotecii liceului nostru. Cumulând 15 comentarii voi fi fericită să plantez un copăcel.

19 comentarii:

  1. Foarte interesant abia astept s-o citesc si eu....

    RăspundețiȘtergere
  2. Am rugat-o pe Jenica să posteze despre ,,plăcerea ei de a citi”. Ca bibliotecar vă pot spune că sunt cele mai citite cărți din seria OKSA POLLOCK, deja fac schimb între ei. Nu degeaba se spune că această serie reprezintă o amenințare pentru seria Harry Potter. Da, adolescenții citesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa recunosc ca nu am auzit pana acuma de Oksa Pollock. Ma bucur sa vad ca mai sunt si adolescenti care citesc :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce interesant , m ai convins , spor la plantat copacei:*

    RăspundețiȘtergere
  5. ma provoci, sunt fan Harry Potter. Asa ca trebuie sa citesc si seria aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  6. interesant. poate în săptămâna 1-4 aprilie o să o citesc. spor la copăcit!

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesanta carte! Felicitari tuturor pentru initiativa de a citi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa carte. Cititul este un mod placut de ati petrece timpul.Succes la copacei!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna recenzie, cam lunga dar buna! Spor la copacei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu sunt fana Oksa Pollock si imi place cartea foarte mult, mult spor in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Aș face cadou cartea asta unui adolescent începător în ale lecturii :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Jenica foarte faina recenzia ta! Ma bucur ca iti place sa citesti si iti doresc sa iti amintesti mereu cu placere de aceasta campanie, mai ales ca vei planta si un copacel, asa-i?:)
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt comentariu, da as fii bucuroasa sa plantez un copacel dar imi trebuie 15 comentarii iar eu momentan am doar 13 sper ca pana la sfarsitul sapatamanii sa acumulez 15 comentarii.

      Ștergere
  13. Cea mai interesanta recenzie pe care am citito de curand

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Zilele acestea libris.ro ofera trilogia la 1/2 de pret: http://www.libris.ro/literatura-fantasy/oksa-pollock-vol-1-taramul-invizibil---anne-ALL978-973-724-332-4--c7883--p371719.html

    RăspundețiȘtergere
  16. Am 12 ani si mi-a placut si mie enorm OKSA POLLOCK. Am filmat si o recenzie primelor trei volume. Sper sa va placa. https://www.youtube.com/watch?v=TBVNNGf6w8Y

    RăspundețiȘtergere