luni, 11 martie 2013

Un bărbat, numai să fie de Gianna Schelotto

Recenzie, Toma Andreea Sabina XI C

     In primul rand, atunci cand am vazut titlul carti mi s-a parut putin banal si m-a dus cu gandul la fetele din ziua de azi care(majoritatea) intra intr-o relatie doar ca sa fie “in tendinte” sa fie “cool” si sa aiba ce sa povesteasa colegelor si prietenelor.
    Cand am deschis cartea, aceasta incepea cu un citat, scris de femeile din anii 1970, care vroiau sa schimbe lumea « Femeia are nevoie de barbat asa cum pestele are nevoie de bicicleta » , la prima vedere un citat sec, din care ingelegi ca aceste femei vroiau sa schimbe parerile barbatilor de atunci, si sa ii faca sa inteleaga ca o femeie nu este dependenta de un barbat.
     Insa in primul capitol din aceasta carte ne este descrisa o femeie care isi dadea intalnire cu potentiali viitori parteneri, cu care socializa pe intrenet, pe sit-uri matrimoniale, in locuri publice, aglomerate, ajungand inainte de ora stabilita pentru a le observa aspescul fizic, atitudinea, gesturile din care sa isi faca o impresie inainte de a cunoste respectiva persoana. Si in funtie de aceste aspecte decidea daca sa ramana sau sa plece pierdandu-se in gandurile si imaginatia sa. Era o femeie, constransa de mama sa sa isi gaseasca alesul, se de aici si neincrederea in sine care era accentuata si de ceea ce a trait in trecut. Avand o relatie cu Claudio pe care la intalnit la universitate, relatie lor devenind mai apropiata in ziua in care ea absolvea. Claudio era acolo impreuna cu familia sa, pentru ca absolvea si sora lui. Ea era singura deoarece nu spusese nimanui de data absolviri ; de atunci ei au devenit oficial iubiti. Ea era o fire careia ii place sa seduca, si asta a reusit si cu Claudio, au avut o relatie frumoasa, copilaroasa la inceput, pasionala, plina de adrenalina. Pana cand ea incepuse sa nu mai simta nimic pentru el si a pus punct relatie, mustrata de mama sa. Mai tarziu istoria se repeta si ea trece prin aceeasi situatie prin care a trecut si Claudio atunci cand ea i-a spus ca vrea sa puna punct relatiei desi nu avea niciun motiv intemeiat. De aceasta data il intalneste pe Gianni, care era client la firma unde ea lucra, ii facea mereu complimete si era atent cu ea. Insa dupa mai bine de un an de la casatorie lucrurile au inceput sa se schimbe si acelasi barbat care o facea sa se simta bine in pielea ei sa ii facea mereu complimete, acum pentru el, ea nu mai facea nimic bine nu mai era buna pentru nimic.... si asa sa terminat relatia lor, de aceasta data ea spunandu-i lui sa ii dea un singur motiv pentru care relatia lor nu mai poate continua, moment in care si-a amintit de Claudio.
     In aceasta carte sunt prezentate mai multe astfel de povesti, urmare de o explicatie psihologica, din care cu siguranta toti avem cate ceva de invatat. Multe dintre fete o sa se regaseasca in aceste povesti, daca nu intru-totul, cu siguranta o sa observe ca au anumite trasaturi sau situatii comune cu cele ale protagonistelor cartii.
     Cartea se termina cu o intrebare pe care probabil multa lumea o are in minte « Dar mai exista cu adevarat vreo femeie care sa aiba nevoie de altii pentru a exista ? ». Cu siguranta ca intrebarea ne da oarecum de gandit, si ne intrebam daca noi avem cu adevarat nevoie de un barbat pentru a exista. Si de aici... parerile sunt impartite ; putem spune ca suntem femei puternice, independente si nu avem nevoie de un barbat care sa ne controleze viata, am putea trai si fara el, sau pur si simplu sa spunem ca avem nevoie de avectiune si fara « el » nu am putea trai, fara iubirea lui, protectia lui etc. Eu cred ca raspunsul este undeva la mijloc o femeie puternica si independa are nevoie de afectiunea, iubirea si protectia unu barbat pentru a trece peste incercarile vietii.
      Nimanui  nu ii place ca din cauza unei iubiri neimplinite sa isi piarda increderea in sine, sa renunte la proiecte de viitor doar din cauza unei alegeri proaste. Din povestile si explicatiile psihoterapeutei Giannei Schelotto cu siguranta putem invata ceea ce este necesar pentru a evita si recunoste o relatie care ne poate afecta in vreun fel.

Recenzia face parte din Campania vALLuntar ediția aII-a http://www.all.ro/colectia_linia-bleu/un-barbat-numai-sa-fie.html, inițiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Mottoul nostru ,,Cititm apoi sădim copăcei”.


Sunt Toma Andreea Sabina clasa aXI-a C, Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian” din Brăila și vă mulțumesc pentru comentul subscris recenziei mele pe blogul LECTURIADA, proiectul bibliotecii liceului nostru.

17 comentarii:

  1. cartea seamana cumva cu a mea :)
    spor la copacit !

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca avem nevoie cu totii de cineva pentru a exista, oricat de puternici am fi sau ne-am crede.
    Bafta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarat , sunt intr a totl de acord cu tine , foarte interesanta cartea

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca va conta si calitatea acestui barbat. nu doar s afie :))

    RăspundețiȘtergere
  5. faină carte și faină recenzie, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. O carte rupta din realitate. Succes la copacei

    RăspundețiȘtergere
  7. chiar așa ,,Dar mai exista cu adevarat vreo femeie care sa aiba nevoie de altii pentru a exista ?”. Am să citesc cartea să descoper explicațiile psihologice. Spor la copăcit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur pentru voi. Profitati de varsta pe care o aveti si cititi mult, cat mai mult. Multa bafta1

    RăspundețiȘtergere
  9. frumos.. tocmai m-am apucat si eu de lecturarea ei .. poate invat si eu ce am gresit, ce nu fac bine in continuare, avand in vedere ca sunt o personalitate ambitioasa si libera, iubesc independenta si totodata am nevoie de un suflet drag care sa fie langa mine, dar nu asa oricum, nu am nevoie de un barbat numai sa fie ..

    RăspundețiȘtergere
  10. Cineva spunea ca "Acceptam dragostea pe care credem ca o meritam". Totul porneste de la imaginea noastra si increderea in sine. Totodata, am invatat pe pielea mea arsa si zgariata uneori ca "Love is a behaviour". Si dupa umila mea parere, avem nevoie de un barbat langa noi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mă bucur că ai menționat și de partea cu explicațiile psihologice; dacă lipsea, probabil nu m-ar fi tentat cartea. Acum că știu că există, mi-o doresc cu atât mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumoasa aceasta recenzie :)
    Bafta la strans comentarii!!

    RăspundețiȘtergere
  13. mi-e dor sa citesc o astfel de carte!bafta la copacei!

    RăspundețiȘtergere