vineri, 15 martie 2013

MENAJERIA LUI JAMRACH de Carole Birch

Recenzie, Hoarță Valentina Irina IX D

                                                    
Această poveste începe în Londra 1857 când micul Jaffy este mușcat de un tigru pe când se plimba pe strada Watney, în vălmășagul de mirodenii indiene, statuete chinezești și diavoli tasmanieni .

Pentru încurajare Jaffy  primește o slujba la menajeria lui Jamrach, acolo îl cunoaște pe Timm, devenind buni prieteni. Cu această ocazie o cunoaște și pe sora lui Ishabel „N-a fost dragoste la prima vedere, ci la a doua vedere. Avea părul bălai și drept chipul luminos și inocent, avea gropițe în obraji”.

Atunci când prietenul său Tim se decide să se îmbarce pe o balenieră cu Dan Rymer, prietenul lui Jamrach,      se decid să prindă  mărețul dragon din Marile Sudului cu gândul că v-a deveni bogat. Pleacă și Jaffy împreună cu oameni de pe balenieră lui Fledje numită Lysander. Baleniera, trecută prin multe era bine păstrată și îngrijită .

Ei pornisera spre răsărit făcând popasuri pe diferite insule, precum arhipeleagul Azore, facând negoț cu untură de balenă. Nu după mult timp, oameni au vânat o balenă la care a participat și Tim cu Jaffy. Au navigat mai departe printre abarcațiuni și insule aprovizionându-se cu banane si alte fructe. Apoi, ajung pe o insulă unde găsește piaza rea - dragonul. Îl aduce pe vas, plecând de pe insulă. Fledje începe să le spună despre superstițiile legate de acel loc „Multe baleniere si vase au fost prin aceasta zonă si niciuna nu s-a întors”. Superstițiile încep să prindă viață cand Skip „nebunul” îi dă drumul dragonului pe vas și îl mușcă pe Comeragh și Dan Rymer. Aceștia împreună cu Jaffy aruncă dragonul peste bord. La scurt timp baleniera se scufundă din cauza unei trombe de apă. Ei își continuă drumul pe mare în două bărci. Au mai putut salva de pe navă doi purceluși, un butoi de apă și niste pesmet, care prinseseră apă si era foarte sarată.

Multi muriseră din cauza apei sarate de mare. Cum sau terminat proviziile, fiecare om care murea era mâncat de ceilanți devenind „canibali”. Au urmat zile întrgi de coșmar până ce au mai ramas singurii supravietuitori: Tim, Jaffy și Dan.

Tragând la sorți cine să fie urmatorul care avea sa moara, a picat ca Jaffy sa îl omoare pe Tim. Când au ajuns pe mal, Jaffy află că mai are un frate mai mic David, apoi se duse la mama lui Tim și Ishabel simtindu-se foarte vinovat de moartea lui Tim. Jaffy se întâlnește cu Jamrach care îi dă prăvălia cu animale și se casătorește cu  Ishabel.trăind fericiti „Deschid ochi și inspre răsărit pe fundul unui cer albastru–violet, zăresc un curcubeu proiectat de lumina lumi, fără pereche. Am ajuns foarte departe in călătoria mea, foarte departe  și este mai frumos decât va-ți putea imagina vreodată”.

Atunci când citești traiesti clipele povestite in carte aventuri si sentimente. Eu când citesc am un sentiment de liniște și pace dar trebuie să vrei cu adevarat să citești nu să fii obligat și uneori eu imi găsesc liniștea citind...Aici Coral Birch cu aventura lui te face sa traiesti clipele de speranță, vis, și dragoste .  

Recenzia face parte din Campania vALLuntar ediția aII-a http://www.all.ro/colectia_strada-fictiunii/menajeria-lui-jamrach.html, inițiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Mottoul nostru ,,Cititm apoi sădim copăcei”.

Sunt Hoarță Valentina Irina clasa aIX-a D, Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian” din Brăila și vă mulțumesc pentru comentul subscris recenziei mele pe blogulLECTURIADA, proiectul bibliotecii liceului nostru. Cumulând 15 comentarii voi fericită să plantez și eu un copăcel.

8 comentarii:

  1. Felicitari pentru proiectul vostru :) Din descrierea ta, cartea asta m-a dus putin cu gandul la "Viata lui Pi". Cred ca ti-ar placea.

    Spor la strans copacei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că am văzut într-un film o scenă asemănătoare celei cu dragonul şi barca. În orice caz, pare să fie o lectură destul de antrenantă,potrivită pentru un sfârşit de săptămână.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ti-ai ales o carte frumoasa pentru recenzie :) Pacat ca nu ai prea tinut cont de gramatica si nici nu te-ai obosit prea tare sa scrii corect :( Ideiile sunt deslanate si cu greu te prinzi unde incepe o idee si unde se termina.
    Bafta la strans comentarii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Coperta e superba si cartea pare foarte interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am intalnit aceasta carte pana acum, sunt asa de multe ca nu pot sa le stiu pe toate.
    Mi se pare foarte interesanta si o sa ma gandesc la ea pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu am vazut ,,Viata pui PI". dar e frumoasa si recenzia ta. Spor la copacei!

    RăspundețiȘtergere